top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLode Robben

400 JAAR SCHOENMAKER EN GEEN ERKEND AMBACHTSMAN. HOE KAN DAT ?


In Roeselare stopt een 63 jarige schoenmaker na 12 generaties, of zo’n 400 jaar.


Is Eddy Matyn een ambachtsman ? Ongetwijfeld, als je artikel 2 van de wet van 19 maart 2014 houdende wettelijke definitie van een ambachtsman erop naleest:

‘De ambachtsman of de ambachtsonderneming, in de zin van deze wet, is een natuurlijk persoon of een rechtspersoon actief in de productie, de transformatie, de reparatie, de restauratie van voorwerpen, de levering van diensten waarvan de activiteiten in essentie betrekking hebben op manuele aspecten, op een authentiek karakter, en die een zekere kennis ontwikkelen gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.’


En is Eddy ook een wettelijk erkend ambachtsman ? Je zou denken van wel met zo een palmares aan traditie. Fout, hij is dat niet.


Om in België een erkend ambachtsman te zijn moet je eerst een schriftelijke kandidatuur richten aan de Commissie "Ambachtslieden" en een gunstige beslissing van deze laatste bekomen.


Stom zal je denken, want zijn stadsgenote die 5 jaar in de sector van leder bezig is kreeg wel die erkenning.


Inderdaad stom, maar dan in de taalkundige betekenis van het woord: ‘zonder spraak’. Dus niet dom maar stom.


Echte vaklui, mannen en vrouwen, zijn vaker niet spraakmakend. Integendeel, velen vinden hun voldoening in de beslotenheid van het atelier. Daar beoefenen ze hun vakmanschap en onderhouden ze een directe band met hun cliënteel.


Af en toe is er een vakman-commerçant, zoals Pieter Paul Rubens (1577 – 1640) of meer recent het Turks-Duitse koppel Uğur Şahin en Özlem Türeci, de twee uitvinders van het coronavaccin van Pfizer.

Maar dat is meer uitzondering dan regel. Er zijn tot nu minder dan 2000 erkende ambachtslui in België, of 1 op 6.000 inwoners. Veel te weinig.


Als je dus een echte ambachtsvrouw of ambachtsman kent, kruip dan in je hulpvaardige pen en maak een aanvraag op en bezorg die via e-mail of aangetekend aan : FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie Algemene Directie KMO-beleid Secretariaat van de Commissie Ambachtslieden North Gate III, 4de verdieping Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel Tel. 02/277.79.36 (N) Tel. 02/277.95.20 (F) E-mail: ambachtsman-artisan@economie.fgov.be


De erkende “ambachter” zal niet minder belastingen moeten betalen of jaarlijks op het paleis uitgenodigd worden. Hij mag wel een embleem voeren, in 4 talen nog wel, en krijgt de erkenning die zij/hij verdient:
Bron afbeelding: hln.be

42 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page